Обережно! Гриби можуть бути небезпечними!

Дата: 22.06.2023 15:08
Кількість переглядів: 176

Гриби – цінний високобілковий та делікатесний продукт харчування, але водночас, при певних обставинах, цей продукт може бути небезпечним, а іноді й призводити до смерті. 

В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло (наприклад блідої поганки, павутинника, які містять не менше 6 отруйних речовин) може призвести до отруєння зі смертельними наслідками декількох людей. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Практично всі отруєння грибами пов'язані з неорганізованим їх збором.

Щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно пам`ятати та виконувати заходи і правила, які необхідно знати кожній людині:

Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися. 

Поблизу транспортних магістралей, промислових підприємств, залізниць, сміттєзвалищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, у міських парках гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини.

 Смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчасті гриби – печериці, сироїжки, шампіньйони. Небезпечними є і невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві. 


Купуйте гриби тільки в торгівельній мережі, уникайте стихійних ринків. 
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам достовірно відомо, що вони їстівні.


Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
Ні в якому разі не давайте їсти гриби дітям!

Не куштуйте сирі гриби.

Перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити. Особливо небезпечні залишки землі, де можуть бути збудники ботулізму. Проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити).
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання.
Не вірте вигадкам, що на отруйність грибного супу вказує почорніння срібної ложки або потемніння цибулини. Це пустопорожні вигадки.

Основні причини отруєнь:

Неправильне збирання грибів.

Вживання отруйних грибів.

Неправильне приготування умовно їстівних грибів.

Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.

Вживання грибів, що мають двійників. 

Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-4 години після вживання грибів. Це залежить від виду гриба, віку та стану здоров’я людини, а також від кількості з’їдених грибів.

Симптоми отруєння можуть бути дуже різноманітними і залежать від виду гриба, який було вжито. Оскільки гриби містять різноманітні токсини, так і дія їх на організм буде різною. 

Основні симптоми отруєння: нудота, блювання, сильний головний біль, запаморочення, слабкість, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, частий пульс, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, марення. Симптоми повторюються декілька разів через 6-48 годин, якщо не надати вчасно медичну допомогу, то смерть може наступити вже через 3-8 днів після отруєння.

Перша медична допомога при отруєнні грибами:

Викличте "Швидку медичну допомогу". 
До прибуття ШМД - негайно промийте шлунок: необхідно випити 5-7 склянок кип'яченої води кімнатної температури, блідо-рожевого розчину перманганату калію; суспензію активованого вугілля; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; зробіть постраждалому очисну клізму. 
Після надання первинної допомоги: вкладіть постраждалого у ліжко; дайте випити міцний чай або злегка підсолену воду. Оскільки під час блювання людина втрачає багато рідини, а разом з нею і мікроелементів, таке пиття відновить водно-сольовий баланс організму.
 

Забороняється вживати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику та погіршити стан людини.

Джерело: Головне управління ДСНС у Чернівецькій області

                                                                                                            Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь