Обережно! Гриби можуть бути небезпечними!
Гриби – цінний високобілковий та делікатесний продукт харчування, але водночас, при певних обставинах, цей продукт може бути небезпечним, а іноді й призводити до смерті.
В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров'я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло (наприклад блідої поганки, павутинника, які містять не менше 6 отруйних речовин) може призвести до отруєння зі смертельними наслідками декількох людей. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Практично всі отруєння грибами пов'язані з неорганізованим їх збором.
Щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно пам`ятати та виконувати заходи і правила, які необхідно знати кожній людині:
Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися.
Поблизу транспортних магістралей, промислових підприємств, залізниць, сміттєзвалищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, у міських парках гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини.
Смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчасті гриби – печериці, сироїжки, шампіньйони. Небезпечними є і невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві.
Купуйте гриби тільки в торгівельній мережі, уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам достовірно відомо, що вони їстівні.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
Ні в якому разі не давайте їсти гриби дітям!
Не куштуйте сирі гриби.
Перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити. Особливо небезпечні залишки землі, де можуть бути збудники ботулізму. Проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити).
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання.
Не вірте вигадкам, що на отруйність грибного супу вказує почорніння срібної ложки або потемніння цибулини. Це пустопорожні вигадки.
Основні причини отруєнь:
Неправильне збирання грибів.
Вживання отруйних грибів.
Неправильне приготування умовно їстівних грибів.
Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.
Вживання грибів, що мають двійників.
Перші ознаки отруєння з’являються вже через 1-4 години після вживання грибів. Це залежить від виду гриба, віку та стану здоров’я людини, а також від кількості з’їдених грибів.
Симптоми отруєння можуть бути дуже різноманітними і залежать від виду гриба, який було вжито. Оскільки гриби містять різноманітні токсини, так і дія їх на організм буде різною.
Основні симптоми отруєння: нудота, блювання, сильний головний біль, запаморочення, слабкість, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, частий пульс, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, марення. Симптоми повторюються декілька разів через 6-48 годин, якщо не надати вчасно медичну допомогу, то смерть може наступити вже через 3-8 днів після отруєння.
Перша медична допомога при отруєнні грибами:
Викличте "Швидку медичну допомогу".
До прибуття ШМД - негайно промийте шлунок: необхідно випити 5-7 склянок кип'яченої води кімнатної температури, блідо-рожевого розчину перманганату калію; суспензію активованого вугілля; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; зробіть постраждалому очисну клізму.
Після надання первинної допомоги: вкладіть постраждалого у ліжко; дайте випити міцний чай або злегка підсолену воду. Оскільки під час блювання людина втрачає багато рідини, а разом з нею і мікроелементів, таке пиття відновить водно-сольовий баланс організму.
Забороняється вживати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику та погіршити стан людини.
Джерело: Головне управління ДСНС у Чернівецькій області