В Сокирянській міській раді відбулась нарада з питань врегулювання земельних відносин на території громади

Дата: 12.07.2023 15:05
Кількість переглядів: 198

Нараду провів міський голова Василь Козак, за участю заступника міського голови Оксани Бабій, начальника фінансового управління Наталії Настасій, керівника відділу регулювання земельних відносин та екології Наталії Ожеван, старостів та землевпорядників округів громади.

 

Мова йшла про впорядкування земель пайового фонду на території Сокирянської міської територіальної громади. Як зауважують фахівці, серед змін до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2023 році, - введення мінімального податкового зобов’язання, яке поширюється на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення.

 

Окрім того, в ході наради йшлося про оформлення права власності на земельні ділянки в порядку спадкування, порядок  охорони спадкового майна та визнання спадщини відумерлою.

 

Як зауважують фахівці відділу регулювання земельних відносин та екології, під час проведення інвентаризації землі на території Сокирянської міської територіальної громади, виявлено велику кількість земельних ділянок, спадщина на які не оформлена належним чином, або які є відумерлою спадщиною та невитребуваними земельними частками (паями).

 

Згідно зі ст.1283 Цивільного кодексу України охорона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збереження його до прийняття спадщини спадкоємцями або набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою. Охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини, або набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою.

 

Поряд з цим, статтею 1277 Цивільного кодексу України передбачається, що у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням нерухомого майна, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходженням основної частини рухомого майна зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцезнаходженням нерухомого майна, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходженням основної частини рухомого майна.

 

Відтак, за результатами наради, старостам та профільним спеціалістам визначено завдання щодо впорядкування земель на території громади, охорони спадкового майна та визнання спадщини відумерлою.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь