Про особливості нарахування та сплати податків фізичними особами – підприємцями йшлося в ході зустрічі в селі Романківці

Дата: 28.07.2023 11:54
Кількість переглядів: 151

Працівники профільних структурних підрозділів Сокирянської міської ради та Сокирянської державної податкової інспекції зустрілись з підприємцями, які здійснюють діяльність на території Романковецького старостинського округу. В ході зустрічі присутнім було надано роз'яснення щодо особливостей нарахування та сплати основних видів податків, які нараховуються фізичним особам-підприємцям.

 

Фахівцями фінансового управління Сокирянської міської ради здійснено аналіз сплати податків кожним окремим підприємцем села Романківці. За результатами проведеної аналітичної роботи визначено, що за перше півріччя 2023 року зі 115 підприємців, які працюють на території села, тільки 96 сплатили різного виду податків на суму близько одного мільйона ста п'ятдесяти тисяч гривень. Тобто, в середньому, кожен підприємець щомісяця сплачує трохи більше 1800 гривень. Поряд з цим, прибиральниця приміщень чи фахівець, який надає послуги з прибирання територій, отримуючи мінімальну заробітну плату, щомісяця сплачують понад 1300 гривень податків.

 

Така ситуація пояснюється в певній мірі тим, що на період правового режиму воєнного стану припинено проведення перевірок податковою службою. Як наслідок, окремі підприємці почали не відповідально ставитись до сплати податків та зборів. Чітким прикладом цього є сплата акцизного податку, який підприємці обліковують самостійно і, відповідно, вказують недостовірні дані стосовно об'ємів реалізованих тютюнових виробів та алкогольних напоїв.

 

Вагому частку загальної бази оподаткування, яка покладається на підприємців, складає податок на нерухоме майно, сплата якого дуже низька в тому числі й через те, що більшість майна не зареєстроване та не оформлене відповідним чином.

 

Як було зауважено в ході зустрічі, приватні підприємці повинні відповідально ставитись до обов'язку зі сплати податків, забезпечувати офіційне працевлаштування персоналу,  не приховувати отримані доходи.

 

Кожен з нас має розуміти, що сплачувати визначені законом податки та збори – обов'язок кожного свідомого громадянина, особливо у нинішній, складний для нашої держави, час. Адже, працюючи в тилу, ми маємо робити все від нас залежне, аби підтримувати економіку держави, яка воює з агресором, та українську армію.

Благополуччя та розвиток країни в цілому та громади зокрема, залежить, в першу чергу, від відповідального ставлення до своїх обов'язків кожного свідомого громадянина. Якщо технічні працівники щомісяця сплачують до бюджетів різних рівнів всі передбачені законодавством податки,  відповідне ставлення мають мати і приватні підприємці.

 

Утримання лікарні, закладів освіти та культури громади, об'єктів соціальної сфери, які надають послуги населенню, напряму покладається на місцеві бюджети. Тому рівень їх розвитку, а також якість надання послуг населенню залежить від відповідального ставлення кожного жителя громади до сплати податків.

 

За результатами зустрічі було досягнуто домовленості проводити аналогічні заходи щоквартально, аби підприємці мали змогу отримати вичерпну інформацію про розміри своїх  податкових зобов'язань, а також отримати роз'яснення з питань, що їх цікавлять.

 

Зустрічі, метою яких є проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи, буде проведено з фізичними особами-підприємцями і в решті населених пунктів громади.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь